Partnership

Geniusmeals bvba is opgericht in 2010 door bezielers Johan en Jan, beiden ondernemers. Johan is actief in de vleesverwerking en levert vleeswaren aan particulier en aan de horeca. Jan is marketeer en actief enerzijds in design, publiciteit en drukwerk en anderzijds in distributie van kantoormachines en -benodigdheden.

Het aanvankelijk idee was om “hoge kwaliteit” kant-en-klare gerechten te produceren. Geen kip met rijst en currysaus of spaghetti zoals die al jaren verkrijgbaar zijn. Daarbij was het de bedoeling om deze gerechten “online” te verkopen en te versturen naar de eindklant met “Bpost”. Dit is helaas alleen mogelijk indien de gerechten gesteriliseerd zijn omdat alle andere transportmethodes te omslachtig en aldus te duur zijn.

Studies toonden aan dat niet alleen het steriliseren van kant-en-klare “top” gerechten troef was maar dat er evenzeer vraag is naar “mono” ingrediënten. Hij die een maaltijd wilt bereiden kan dus een stukje vlees of vis naar keuze “puur natuur” uit de verpakking halen en bereiden naar eigen smaak. Idem voor groentjes, aardappeltjes, enz…

Een praktisch voorbeeld ? Een restaurant biedt “kalfszwezeriken” aan op de kaart. Om een goede prijs te hebben moet hij toch een aanzienlijke bestelling plaatsen en hopen voldoende klanten te hebben die er binnen de week zin in hebben. Ofwel heeft de restauranthouder pech en is het overgrote deel voor de afvalcontainer. Ofwel heeft hij geluk maar dan komt hij misschien te kort en moet de klant teleurstellen.
Stel dat de restauranthouder 20 kg kan versnijden in één-persoon porties, en deze na bewerking in de coupuriser maanden kan bewaren op kamertemperatuur, dan is het verlies nihil !Er zijn geen technologieën beschikbaar, vandaar dat Johan en Jan besloten om zelf een machine “uit te vinden”.

Na ongeveer 3 jaar research werd een methode uitgevonden om “droog” te steriliseren. Dit wil zeggen zonder dat een “saus” nodig is als warmtegeleider tijdens het sterilisatieproces.